W tym fajnym kraju już tak jest, że firmy koncertowo dające ciala w jednych inwestycjach wygrywają przetargi w innych, aby przypadkiem nie zaprzepaścić polskiej tradycji nieskończenia inwestycji w terminie.
Jestem krańcowo zdegustowany, że sprzedano nazwę stadionu. Jest jeszcze w tym kraju coś, co k***a nie jest na sprzedaż ?????
Fajnie że teoretycznie dzięki temu że to nie Lotos kupił(!!!!) nazwy, kasa Lotosu pójdzie w inne cele w mieście, ale to jest uśmiech przez łzy jak dla mnie. Lotos Arena jeszcze bym przełknął, niech se będzie Arena jaka chce, byle nosiła w nazwie tożsamość naszego miasta, bo PGE(r) Arena Gdańsk wymówić się da, pewnie, tylko gówno znaczy...
_________________ Rower: tani, w pełni dyspozycyjny, cichy, ekologiczny, wszędzie wjeżdżający, zdrowy, relatywnie szybki środek transportu
Jestem krańcowo zdegustowany, że sprzedano nazwę stadionu. Jest jeszcze w tym kraju coś, co k***a nie jest na sprzedaż ?????
Fajnie że teoretycznie dzięki temu że to nie Lotos kupił(!!!!) nazwy, kasa Lotosu pójdzie w inne cele w mieście, ale to jest uśmiech przez łzy jak dla mnie. Lotos Arena jeszcze bym przełknął, niech se będzie Arena jaka chce, byle nosiła w nazwie tożsamość naszego miasta, bo PGE(r) Arena Gdańsk wymówić się da, pewnie, tylko gówno znaczy...
1. albo jesteś za dofinansowaniem poprzez umieszczenie nazwy sponsora albo nie, nie można tak być po trochu
2. wątpię żeby Lotos zechciał cokolwiek sponsorować, dotychczasowa działalność tej firmy przeczy
3. oczywiście rozumiem każdy ma swoje zdanie ale jeśli uważasz słowo Gdańsk za gówno znaczy, Toja sprawa. Nikt nie zmusza do używania pełnej nazwy, zmiana, przekręcanie nazwy też również dobrze nie świadczy. Jak ci się nie podoba PGE Arena Gdańsk skróć nazwę do Arena Gdańska. Zauważ że PGE z własnej niewymuszonej woli umieściła w nazwie słowo Gdańsk. Wątpię, a nawet jestem tego pewny. że Olechnowicz tak by z szacunkiem do Gdańska nie postąpił. Po prostu przykro.
4. a te 35 mln to Lotos chyba w całej swojej historii nie przeznaczył na sponsorowanie infrastruktury sportowej Gdańska i sportu i długo nie przeznaczy. Dla uświadomienia skali sponsora PGE, wielka firma Lotos sponsoruje młodych zawodników Wybrzeża Gdańsk kwotą 10 000 zł (słownie dziesięć tys. zł).
5. na określenie kwoty jaką Lotos przeznaczył na wsparcie infrastruktury sportowej Gdańska padło już stwierdzenie "rażąco niższa" z mojego nasłuchu ma to być 2 mln (tyle co Dialog Arena), bez komentarza.
mały dodatek odnośnie przetargów
wywiad z Marcinem Kamolą analitykiem z Zespołu Doradców Gospodarczych TOR
Przetarg na budowę nowego terminala w Rębiechowie wygrał Budimex-Dromex.
- Sprawdził się przy budowie nowego terminala na warszawskim Okęciu, więc tu jestem spokojny.
i jeszcze jeden dodatek
Nic nie wskazuje na to, żeby w niedalekiej przyszłości Wrocław, Poznań czy Warszawa miały pozyskać dla swoich stadionów sponsora, który wyłoży 35 mln zł tak jak Polska Grupa Energetyczna za prawo do nazwy stadionu w Gdańsku
Właśnie dlatego nie cieszy mnie że PGE wygrało, bo Gdańsk więcej by skorzystał na zainwestowaniu tych pieniędzy w nazwę areny niż na tym co daje na sport w mieście.
A dlaczego przyczepiłeś się Gdańska że niby gówno znaczy ? PGE gówno znaczy. Ma tyle z Gdańskiem wspólnego co ja z Timbuktu. Baltic Arena to jest nazwa, kojarzy się z morzem, od którego jest o rzut kamieniem.
_________________ Rower: tani, w pełni dyspozycyjny, cichy, ekologiczny, wszędzie wjeżdżający, zdrowy, relatywnie szybki środek transportu
Właśnie dlatego nie cieszy mnie że PGE wygrało, bo Gdańsk więcej by skorzystał na zainwestowaniu tych pieniędzy w nazwę areny niż na tym co daje na sport w mieście.
A dlaczego przyczepiłeś się Gdańska że niby gówno znaczy ? PGE gówno znaczy. Ma tyle z Gdańskiem wspólnego co ja z Timbuktu. Baltic Arena to jest nazwa, kojarzy się z morzem, od którego jest o rzut kamieniem.
nie wiem co napisałeś w pierwszym akapicie nie do końca jest dla mnie zrozumiały sens zdania
1. oferta PGE była najwyższa - więc oferta Lotosu nie mogła być wyższa, a była "rażąco niższa"
2. co do reszty nie wiem jak zrozumieć zdanie
jeśli chodzi o to kto miałby inwestować w sport w mieście to chyba Lotos więc jeśli chce wspomóc Gdańsk proszę bardzo zobaczymy w co zainwestuje chyba w kryptoreklamę
co do drugiego akapitu
1. sam napisałeś "gówno znaczy" PGE Arena Gdańsk
2. jeśli wstydem dla PGE jest to że jest mało związany z Gdańskiem a jednak wyraża szacunek dla Gdańska to co można powiedzieć o firmie Lotos chyba tylko przeklinać
3. powtórzę to firma nie związana z Gdańskiem z własnej nieprzymuszonej woli umieściła w nazwie słowo "Gdańsk". Lotos firma znajdująca się w Gdańsku, tylko znajdująca się w Gdańsku ... bez komentarza.
_________________ Nie pytaj co Gdańsk może zrobić dla Ciebie, tylko co TY możesz zrobić dla Gdańska
W drugiej połowie stycznia rozpocznie się budowa dachu gdańskiego stadionu budowanego na Euro 2012.
To będzie najbardziej widowiskowa część budowy. Zanim jednak zobaczymy konstrukcję dachu, najpierw do Gdańska muszą zostać sprowadzone jej potężne elementy, których montaż będzie potężnym inżynieryjnym wyzwaniem.
- Ale też dużym widowiskiem - podkreśla Michał Kruszyński, rzecznik Biura Inwestycji Euro Gdańsk. - Konstrukcja gdańskiego stadionu jest samonośna, czyli nie ma dodatkowych elementów podpierających. Podstawą dachu są zaś 82 wielkie wręgi, o wadze 66 ton każdy, które będą dostarczane do Gdańska w trzech częściach.
Montaż dachu na stadionie na Letnicy rozpocznie się z ok. 4-tygodniowym opóźnieniem. Szefowie spółki BIEG 2012 twierdzą jednak, że nie wpłynie to na ostateczną datę zakończenia budowy stadionu.
Rozpoczęcie montażu konstrukcji stalowej dachu miało się rozpocząć na początku lutego, ale termin został przesunięty na początek marca. Także finisz prac nad konstrukcją dachu opóźni się o ok. miesiąc od planowanego pierwotnie przełomu lipca i sierpnia br.
Ryszard Trykosko, prezes BIEG 2012, tłumaczy, że jest to spowodowane brakiem akceptacji przez BIEG projektu montażu dachu. Ten projekt dotyczy m.in. sposobu i miejsca łączenia elementów konstrukcji dachu oraz transportu. Hydrobudowa Polska przygotowuje nowy projekt montażu. Ma być gotowy do 20 stycznia.
Stadion na Letnicy będzie się nazywać PGE Arena Gdańsk. Rada nadzorcza PGE zaakceptowała decyzję zarządu firmy, by podpisać pięcioletnią umowę z BIEG i stać się sponsorem tytularnym do końca 2014 r.
Oczekiwanie trwało prawie dwa miesiące. Na początku grudnia 2009 r. BIEG zakończył konkurs na sponsora tytularnego.
Konstrukcja stadionu w coraz większym stopniu przypomina wizualizacje ukończonego obiektu: pojawiły się najwyższe poziomy rygli i schody. Wyraźnie zarysowana jest charakterystyczna linia trybun (fala).
Na koniec marca, po zatwierdzeniu poprawek w projekcie montażu, zaplanowano rozpoczęcie montażu konstrukcji stalowej, jednak już pod koniec lutego na placu budowy rozpocznie się premontaż konstrukcji stalowej. Każdy z wręgów dotrze na teren stadionu w częsciach i dopiero po premontażu rozpocznie się montaż scalonych wręgów na konstrukcji stadionu. W sumie samonośna konstrukcja dachu będzie się składać z 82 stalowych wręgów, każdy o wadze 66 ton. Charakterystyczne bursztynowe poszycie zapewni poszycie z poliwęglanu komorowego w sześciu odcieniach bursztynu. Rozpoczęcie montażu poszycia zaplanowano na początek lipca 2010r.
Uczestnicy przetargu na wybór Partnera Technologicznego stadionu w Gdańsku pracują nad ofertami, zadają też wiele pytań, dlatego przesunięto termin składania ofert w przetargu na 17 luty 2010 roku.
Trwają także prace nad przygotowaniem przetargu na wybór Operatora stadionu. BIEG2012 przygotował kilka koncepcji zarządzania stadionem w oparciu o opracowania konsultantów i doświadczenia z obiektów w Europie zachodniej. Koncepcje są analizowane, w najbliższym czasie Rada Nadzorcza spółki zadecyduje o roli operatora i BIEG2012 natychmiast przystąpi do szczegółowego rozpisania procedury przetargowej.
źródło: Michał Kruszyński, BIEG2012
_________________ Nie pytaj co Gdańsk może zrobić dla Ciebie, tylko co TY możesz zrobić dla Gdańska
tak ku przestrodze
------------------
Władze Portugalii zdecydowały, by wyburzyć stadiony wybudowane specjalnie na Euro 2004, bo kraju nie stać by sportowe areny utrzymać. Włodarze polskich miast zapewniają jednak, że podobny scenariusz nas nie spotka, bo są plany zagospodarowania aren po mistrzostwach.
Władze Portugalii muszą ostro zaciskać pasa, więc rzucają pomysł wyburzenia kilku stadionów. Za są ekonomiści i burmistrzowie miast. Bo utrzymanie aren kosztuje aż 1,2 miliona euro miesięcznie. Stadiony stoją puste, bo kibiców nie interesują kluby, które nie grają w europejskich pucharach. Do tego nie zaplanowano żadnych koncertów - pisze 'Gazeta Wyborcza".
Co z Polskimi arenami? Włodarze miast i eksperci zapewniają, że nas los Portugalii nie spotka. W arenach będą biura, kręgielnie, a nawet kluby fitness. Do tego mają na nich występować największe gwiazdy. Miasta liczą więc na wysokie zyski.
źródło Dziennik
Z tego co czytałem, to w Portugalii stadionów zrobili aż 12, a u nas UEFA wymagała informacji co ze stadionami będzie się działo po EURO, żeby do takiej sytuacji nie dopuścić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum